GNORA SOCIAL MEDIA COMPASS #2

Προεκλογική εκστρατεία: Η επέλαση της τρολιάς…
Γλέντι στα social media με τα χρυσά προεκλογικά βατόμουρα των υποψηφίων

Με την προεκλογική εκστρατεία να βρίσκεται στα φόρτε της και τους υποψήφιους βουλευτές να ενεργοποιούν όλα τα εργαλεία προσέγγισης ψηφοφόρων, τα Social Media υπενθυμίζουν καθημερινά ότι εκτός από άμεσα, σύγχρονα και διαδραστικά κανάλια επικοινωνίας, μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατραπούν σε αδηφάγα εργαλεία διακωμώδησης, χλεύης και ειρωνείας.

Ο δείκτης «Social Media Compass» της ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας, εστιάζει αυτή τη φορά στο παγκόσμιο διαδικτυακό φαινόμενο του «τρολαρίσματος» (trolling). Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το λεξικό του Cambridge, ως τρολ στο διαδίκτυο χαρακτηρίζεται ο χρήστης που αφήνει σκόπιμα ενοχλητικά μηνύματα προκειμένου να τραβήξει την προσοχή ή να προκαλέσει προβλήματα. Ως «τρολάρισμα» προσδιορίζεται η εσκεμμένη πράξη ενός χρήστη, αποκλειστικός στόχος της οποίας είναι να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση κάποιου άλλου χρήστη. Σκοπός αυτής της πράξης, τις περισσότερες φορές, είναι η διασκέδαση, ενώ άλλες η αποδόμηση του ατόμου που βρίσκεται στο στόχαστρο.

Η τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία δεν μπορούσε να μην αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τα κυπριακά trolls. Σε πυρ και κίνηση…τίποτα δεν αφήνουν να πέσει κάτω!

Στοπ στα βιντεάκια
Ο φρενήρης ρυθμός δημοσίευσης προεκλογικών βίντεο, που παρατηρήθηκε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, φαίνεται να έχει κοπάσει. Μάλλον όχι τυχαία, αφού το διαδικτυακό γλέντι (άγγιξε τα όρια του bullying) που ακολούθησε ως αποτέλεσμα των αμφιλεγόμενων επιλογών, αισθητικά και επικοινωνιακά, φαίνεται να έχει προκαλέσει ανησυχία και ανασφάλεια στους υποψηφίους ως προς τη ανάρτηση νέων βίντεο. Τόσο έντονη ήταν η κριτική, σε σημείο που κάποιοι υποψήφιοι τα έχουν αφαιρέσει από το YouTube. Καλή ώρα ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ στην Επαρχία Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας.

Πάντως, παρά τα καυστικά σχόλια που πυροδοτεί το trolling όταν γίνεται viral (δηλαδή δημοφιλές κατόπιν διάδοσης μέσω κοινοποιήσεων) με ιλιγγιώδης ρυθμούς, την ίδια ώρα συμβάλλει στη  διάχυση των μηνυμάτων που οι υποψήφιοι επιθυμούν. Τα «θύματα» του trolling σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα !
Για παράδειγμα, μέχρι τις 13 Απριλίου 2016, το βίντεο

• του Σταύρου Χατζησάββα, υποψήφιου της ΕΔΕΚ στην επαρχία Αμμοχώστου, συγκέντρωσε 11,596 views
• της Σάβιας Ορφανίδου, υποψήφιας του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λευκωσίας, 11,259 views
• του Δρ. Αντώνη Στυλιανού, υποψήφιου του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λεμεσού, 7518 views
• του Δώρου Παφίτη, υποψήφιου της Συμμαχίας Πολιτών στην επαρχία Πάφου, 5,653 views
• της Ξένιας Κωνσταντίνου, υποψήφιας του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λευκωσίας, 4,561 views

Για ευνόητους λόγους, οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν απενεργοποιήσει την επιλογή like/dislike και comment κάτω από τα βίντεο τους στο YouTube, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται η ευαρέσκεια/δυσαρέσκεια των επισκεπτών.

Επικό τρολάρισμα στον Σιζόπουλο…
Καταιγίδα τρολαρίσματος προκάλεσε και η απόφαση του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, να αποκαλύψει έγγραφα των συνομιλιών για το Κυπριακό:

• «Απόψε αλλάζει η ώρα ρε κοπέλια» #sizoknows
• «Μεν ακούτε πελλάρες μωρά, δεν υπάρχει Άγιος βασίλης»
• «Με τη φόρα που πήρε ο Σιζόπουλος θα αποκαλύψει και τον άγνωστο στρατιώτη»
•  «Σήμερα θα σας αποκαλύψω το τέλος του Game of Thrones»
• «Έμεινε κάτι άλλο να διαρρεύσεις; Τη λίστα με τις Κύπριες που έκαναν botox»
• «Σήμερα θα πω τη μυστική συνταγή για Φλαούνες της μάνας μου»

είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που συνοδεύουν τον ηγέτη της ΕΔΕΚ στα social media.

Αφορμή για τρολάρισμα έδωσε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ για την Επαρχία Αμμοχώστου Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος …ενημέρωσε όσους έχουν πεθάνει πριν τις 7 του Απρίλη του 2006 και διέμεναν σε οικισμούς αυτοστέγασης, ότι μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας!

Μήπως τρολάρουν και οι υποψήφιοι;
Έκπληξη στον κόσμο των social media δημιούργησε η ανάρτηση του υποψηφίου του ΑΚΕΛ στην επαρχία Λευκωσίας, Πανίκου Χάμπα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «μας χρησιμοποιούν ως πειραματόζωα! Μας ψεκάζουν με σωματίδια για να είναι καθαρή η ατμόσφαιρα για να μπορούν να κατασκοπεύουν μέσω του echelon, από το Τρόοδος και τον Άγιο Νικόλαο τα πεδία των μαχών, στις Αραβικές χώρες και τη Ρωσία. Τα σωματίδια αυτά, διώχνουν και τα βροχοφόρα σύννεφα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μολύνουν το περιβάλλον που ζούμε, με απρόβλεπτες συνέπειες… Ακούει Κανείς;»

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος απέστειλε επιστολή, με την οποία καλούσε τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη να προβεί σε διαβήματα προς την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρετανικών Βάσεων για να ενημερωθεί κατά πόσο γίνονται αεροψεκασμοί πάνω από την Κύπρο. Για να εισπράξει την οργίλη αντίδραση του κ. Κασουλίδη, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο να προβεί σε διαβήματα προς τις βρετανικές Αρχές για να διαπιστώσει εάν μας ψεκάζουν ! Σε αντίθεση με τον κ. Κασουλίδη, ο συνάδελφός του υπουργός Γεωργίας, Νίκο Κουγιάλης, ο διέταξε έρευνα προς επιβεβαίωση των καταγγελιών.

Πάντως, των δημόσιων παρεμβάσεων Χάμπα και Χατζηγιάννη ακολούθησε άγριο τρολάρισμα, παρόλο που πολλοί στο διαδίκτυο διερωτήθηκαν εάν μας τρολάρουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι.

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ, Άθω Αντωνιάδη, ο οποίος στην profile pic του στο Facebook φαίνεται να μιλάει (κινώντας τα χέρια του), και ακριβώς δίπλα του να γράφει «Φτάνει». Αναπόφευκτοι οι συνειρμοί και οι συσχετισμοί.